Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ζαγοροχώρια: Ένας ρομαντικός προορισμός για κάθε εποχή.

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 χωριά σκορπισμένα στους πρόποδες της Πίνδου, βορειανατολικά από την πόλη των Ιωαννίνων.  Έχουν έκταση περίπου 1000 τ.χλμ και χωρίζονται σε τρία τμήματα, το Κεντρικό,  το Ανατολικό και το Δυτικό Ζαγόρι.  Η ονομασία τους προέρχεται από τα Σλάβικα και τη πρόθεση Za που σημαίνει "πίσω" και το ουσιαστικό "gora" που σημαίνει "βουνό". Ο τρόπος μετάβασης στην περιοχή γίνεται είτε οδικώς είτε με αεροπλάνο μέχρι τα Γιάννενα και έπειτα οδικώς.   
 Στα Ζαγοροχώρια, ο επισκέπτης επίσης μπορεί να θαυμάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο που είναι τα κύρια υλικά από τα οποία φτιαχνόντουσαν και φτιάχνονται ακόμη τα σπίτια.  Από τα πιο γνωστά χωριά, που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος είναι το Μονοδένδρι, η Αρίστη, ο Βίκος, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Χωριά με ζωή ή με ηρεμία, χωριά με απίστευτη θέα ή χωριά μέσα στο δάσος.


 Κανένας επισκέπτης όμως δεν μπορεί να φύγει από τα Ζαγοροχώρια χωρίς να επισκεφτεί τα πιο γνωστά φυσικά αξιοθέατα της περιοχής.  Το Φαράγγι του Βίκου, οι Κολυμπήθρες ή Ρογκοβοοβίρες όπως είναι γνωστές καθώς και η Δρακολίμνη είναι λίγα από αυτά που πρέπει να δει κάποιος.

1)  Το Φαράγγι του Βίκου
Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου και είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σύμφωνα με το βιβλίο Guinness. Το φαράγγι έχει μήκος 20 χλμ. και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα. Μέσα στο φαράγγι επίσης, βρίσκονται και οι πηγές του Βοϊδομάτη κοντά στο χωριό Βίκος.  Χαρακτηριστικά σημεία όπου μπορεί κάποιος να έχει μια πανοραμική άποψη του φαραγγιού είναι το χωριό Βίκος, ο δρόμος προς το Μεγάλο Πάπιγκο, η Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι και η Μπελόη κοντά στο Βραδέτο.  



2)  Κολυμπήθρες ή Ρογκοβοοβίρες
Λίγο πριν το Μικρό Πάπιγκο, στα αριστερά μια ξύλινη πινακίδα πληροφορεί τον επισκέπτη σχετικά με τις κολυμπήθρες. Πρόκειται για κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία δημιουργήθηκαν από την κίνηση των νερών του ρέματος Ρογκοβό. Το φυσικό αυτό φαινόμενο οι ντόπιοι το εκμεταλλεύονται φράζοντας τις δυο μεγαλύτερες «κολυμπήθρες» δημιουργώντας πισίνες με κρύο, τρεχούμενο και φυσικά πεντακάθαρο νερό. 


3) Δρακολίμνη
Η  Δρακόλιμνη Τύμφης, βρίσκεται σε υψόμετρο 2050m. Αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και είναι γνωστή για τους αλπικούς Τρίτωνες (δράκους) που φιλοξενεί στα νερά της. Η λίμνη απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.
 

4) Γεφύρι Αρίστης
Πρόκειται για την γέφυρα που ενώνει την Αρίστη με το Μεγάλο Πάπιγκο. Επίσης για τους τολμηρούς ( καθώς τα νερά είναι παγωμένα) μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους ή να κάνουν rafting.

Σε όλη την περιοχή, οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος είναι πολλές. Κάποιες από αυτές είναι  πεζοπορία, ιππασία, αναρρίχηση, ορειβασία, και για τους πιο τολμηρούς υπάρχει το rafting, κανό / καγιάκ. Οι ντόπιοι όμως και σε όλη την Ήπειρο είναι κάτι παραπάνω από φιλόξενοι  και φιλικοί. Τα παραδοσιακά φαγητά υπέροχα και πρέπει ο επισκέπτης να δοκιμάσει απαραιτήτως τις περίφημες πίτες,  τα γλυκά του κουταλιού και τα κρεατικά της περιοχής για τα οποία φημίζονται και είναι υπέροχα.  Το φαγητό μπορεί να συνοδευτεί με ένα ωραίο κόκκινο κρασί της περιοχής και τα πιο κρύα βράδια του Χειμώνα πίνοντας ντόπιο τσίπουρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου