Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Κέρκυρα, ταξίδι στο νησί των Φαιάκων


Σου αρέσουν τα καταπράσινα νησιά και θέλεις να κολυμπήσεις σε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του Ιουνίου; Δεν έχεις παρά να επισκεφτείς την Κέρκυρα, το νησί των Φαιάκων.

Ο κοσμοπολίτικος άερας του νησίου είναι διάχυτος στον επισκέπτη που μαγεύεται από το έντονο βενετσιάνικο στοιχείο της παλαιάς πόλης, μαρτυρώντας τους τέσσερις αιώνες κατά τους οποίους η Κέρκυρα (1386-1797)  διοικήθηκε από την Βενετία.
Τα καντούνια, οι στενοί δρόμοι της παλαιάς πόλης, ασφυκτιούν από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες. Διασχίζοντας τα καντούνια μπορείς να δεις πάνω από τους δρόμους τα σχοινιά με τις μπουγάδες των Κερκυραίων.
Στη βόλτα σου μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την τοπική κουζινά: παστιτσάδα, σοφρίτο, μια κρύα κερκυραϊκή τσιτσιμπύρα και στο τέλος γλυκό κουμ κουατ ή μαντολάτο δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου.


Τι πρέπει να δει κανείς μόλις επισκεφτεί την Κέρκυρα; Τα αξιοθέτα του νησίου είναι πολλά και σε ταξιδεύουν αίωνες πριν.

Τη Σπιανάδα, την μεγάλη πλατεία απέναντι από το Παλιό φρούριο. Διαμορφώθηκε από τους Γάλλους κατά την περίοδο της Γαλλοκρατίας. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ελλάδας, κέντρο της κοινωνικής ζωής των Κερκυραίων.


Το Λιστόν, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτήρια της Σπιανάδας, κτίστηκε από τον Γάλλο μηχανικό Lesseps, την περίοδο που την Κέρκυρα διοικούσαν οι αυτοκρατορικοί Γάλλοι. Πρότυπό του τα κτήρια της οδού Rivoli στο Παρίσι.

 
Tον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, τo ψηλό καμπαναριό, το μαρμάρινο τέμπλο και τμήματα της οροφής του οποίου, αποτελούν τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, της φημισμένης μονόκλιτης βασιλικής της Κέρκυρας, που κτίστηκε το 1590. Το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα, προστάτη του νησιού, φυλάσσεται εδώ σε πολυτελή λάρνακα, φτιαγμένη στη Βιέννη.


Το Μόν Ρεπώ, το μέγαρο χτίστηκε το 1824 για να στεγάσει τον Άγγλο ύπατο αρμοστή Sir Frederic Adam και μετά πέρασε στην κατοχή της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Εδώ γεννήθηκε το 1921 ο δούκας του Εδιμβούργου. 

Το κανόνι, το οποίο πήρε την ονομασία του απο τους Γάλλους, που εγκατέστησαν στο χώρο του σημερινού τουριστικού περιπτέρου μία πυροβολαρχία το 1789. Από δω αντικρίζει κανείς το Ποντικονήσι, τη μονή των Βλαχερνών, τη λιμνοθάλασσα Χαλκιόπουλου. Η θέα είναι υπέροχη και το ηλιοβασίλεμα μοναδικό.


Το Αχίλλειο, το παλάτι της αυτοκράτειρας Ελισάβετ (Σίσσι) της Αυστρίας, με το διάσημο γλυπτό «Αχιλλέας Θνήσκων» και τα υπέροχα έργα τέχνης, όπως τοιχογραφίες και πίνακες.
 

Που θα κολυμπήσεις; Γαλαζοπράσινα νερά και μαγευτικές ακτές συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό στην κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Το ιδιαίτερο καλοκαιρινό χρώμα του νησιού βασίζεται και στις πανέμορφες και αμέτρητες παραλίες που διαθέτει. Άγιος Γεώργιος, Άγιος Γόρδιος, Άγιος Σπυρίδωνος, Άγιος Στέφανος, Αγνή, Αρίλλας, Αχαράβη, Γαρδένος, Γλυφάδα, Γουβιά, Δασιά, Ερμονες, Κάβος, Καλάμι, Καμινάκι, Κασσιόπη, Κομμένο, Κοντόκαλι, Μεσογγή, Μπαρμπάτι, Μπενίτσες, Μυρτιώτισσα, Μώλος, Μωραΐτικα, Νησάκι, Παλαιοκαστρίτσα, Παραμόνας, Πέλεκας, Περουλάδες, Ρόδα, Σιδάρι,Υψος είναι μερικές από αυτές.
Γλυφάδα
Παλαιοκαστρίτσα
Μπενίτσες
Χαλικούνας
Περουλάδες
Και αν βρέθεις στο νησί για τις πασχαλινές σου διακοπές τότε το θορυβώδες έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών "Μπότηδες", που λαμβάνει χώρα στη Σπιανάδα το Μ. Σάββατο με το σήμα της πρώτης Ανάστασης, θα σε αποζημιώσει.

3 σχόλια:

  1. Sis με έπεισες...Κι εγώ θέλω ταξίδι!!! :)
    Ετοίμασε βαλίτσα και φύγαμε για Κέρκυρα!
    Γιάννη, εσύ ετοίμασε τον εξοπλισμό του kite, Χαλικούνα σου ερχόμαστε... :ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντε σας περιμενω.. Παραδιδω και δωρεαν μαθηματα kitesurf!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε, αφού είναι έτσι ένας λόγος παραπάνω! ;)
    Μέχρι τότε να μας έχεις βρει και κν καλό ταβερνάκι να πάμε να φάμε μετά το kitesurf!

    ΑπάντησηΔιαγραφή