Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Λέσβος: Ένας προορισμός που έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη

Η Λέσβος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδος μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Γνωστό και ως το νησί της Σαπφούς, καθότι ήταν ο τόπος καταγωγής της αρχαίας Ελληνίδας λυρικής ποιήτριας, έχει ως πρωτεύουσα τη γραφική Μυτιλήνη. Είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από τα προϊστορικά χρόνια. Έχει συνδεθεί, επίσης, με μία από τις μαύρες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος καθώς υπήρξε τόπος τελικού προορισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας κατά την Μικρασιατική καταστροφή.

Οι διαδρομές στο νησί είναι μαγευτικές καθώς η γή της Λέσβου κυριαρχείται από απέραντους ελαιώνες και τοπία με πανέμορφα πεύκα.

Το ερώτημα που γεννάται όμως είναι ποιοί είναι αυτοί οι πέντε προορισμοί που ένας επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί; Ας τους δούμε:

1.    Μόλυβος ή Μήθυμνα







Αποτελώντας έναν από τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας, ο Μόλυβος βρίσκεται 62 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μυτιλήνης. Είναι χτισμένος καθ’ ολοκληρία με πέτρα και μάλιστα πρόσφατα απέσπασε την πρώτη θέση σε ξένο διαγωνισμό μέσω internet για τα 15 πιο όμορφα τοπία-ζωγραφιές του κόσμου. Λίγα χιλιόμετρα από τη Μήθυμνα, βρίσκεται η παραλία της Εφταλούς η οποία φημίζεται για τα ιαματικά της λουτρά όπως επίσης και για τα κρυστάλλινα νερά της.

2.    Καλλονή

Η φήμη της είναι Πανελλαδικώς γνωστή για τις σαρδέλες της. Απέχει 40 χιλιόμετρα Βοριοδυτικά της πρωτεύουσας του νησιού και αποτελεί το δεύτερο πιο εμπορικό κέντρο της Λέσβου. Τη συναντάει ο επισκέπτης κατά τη διαδρομή του για τον Μόλυβο. Αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών, καθώς ο κόλπος της Καλλονής καταλήγει στην υπέροχη παραλία της σκάλας της Καλλονής με το αμμώδες έδαφος και τα πεντακάθαρα νερά.

3.    Πλωμάρι

Ρωτώντας έναν επισκέπτη του νησιού τι παράγει αυτό το νησί, η πιθανότερη απάντηση είναι ούζο. Το φημισμένο παγκοσμίως λοιπόν αυτό ποτό, έχει τη βάση του στο Πλωμάρι. Η παραγωγή του ούζου γινόταν σε τοπικά αποστακτήρια τα οποία στα τέλη του 19ου αιώνα αντικαταστάθηκαν από τοπικές ποτοποιίες. Σήμερα, λειτουργούν τέσσερις ποτοποιίες που παράγουν το φημισμένο Πλωμαρίτικο ούζο. Γνωρίζοντας οι τοπικοί φορείς το ενδιαφέρον των τουριστών για να γνωρίσουν τις διαδικασίες παραγωγής του, όπως και διάφορα ιστορικά στοιχεία σχετικά με την εμπορία του, ιδρύθηκε το μουσείο ούζου στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη, όπου εκτίθενται παλαιοί αποστακτήρες, παλιά σύνεργα του τρόπου παραγωγής του όπως και διάφορα έγγραφα σχετικά με την εμπορία του και τον τρόπο παρασκευής του.
Το Πλωμάρι, αποτελεί πόλο έλξης κυρίως Γερμανών τουριστών οι οποίοι ξεκινούν να επισκέπτονται το νησί από τις αρχές της άνοιξης.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, η όμορφη παραλία του Αγίου Ισιδώρου αποτελεί τη λύση δροσιάς και χαλάρωσης τόσο στους τουρίστες όσο και στους ντόπιους κατοίκους.

4. Ερεσός



Ο τέταρτος πιο δημοφιλής προορισμός της Λέσβου είναι η Ερεσός. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και απέχει 89 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη. Η πλούσια βλάστηση, ο γραφικός οικισμός και το ηφαιστειακό τοπίο προκαλούν το δέος και το θαυμασμό του επισκέπτη. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της τοποθεσίας είναι το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί πόλο έλξης. Η παραλία της σκάλας Ερεσού προσελκύει μεγάλο πληθυσμό νεολαίας καθώς τα μοναδικά σε ομορφιά και θέα bars προσφέρουν μοναδικά συναισθήματα.

5.    Σίγρι


Αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού το Σίγρι, βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νησιού και απέχει 94 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Είναι ιδιαίτερα γνωστό για το απολιθωμένο δάσος το οποία δημιουργήθηκε πρίν 15 έως 20 εκατομμύρια χρόνια και έχει έκταση 150.000 στρέμματα. Ο περιηγητής μπορεί να θαυμάσει εκατοντάδες απολιθωμένους κορμούς δέντρων ως αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή εκατοντάδες χρόνια πρίν. Το 2004 η περιοχή εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της Unesco.

Κλείνοντας την περιήγηση μας στο νησί της Σαπφούς, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε και το Θρησκευτικό τουρισμό στον οποίο βασίζεται το νησί. Ξεκινώντας από τη μονή Λειμώνος η οποία ιδρύθηκε από τον άγιο Ιγνάτιο τον Αγαλλιανό το 1526 και αποτελεί ένα από τα βυζαντινά αριστουργήματα της Λέσβου. Η μονή των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης είναι από τις πιο γνωστές και μεγαλύτερες σε επισκεψημότητα μονές τις Ελλάδος καθώς φιλοξενούν τα ιερά οστά των Αγίων που μαρτύρησαν κατά τον Τουρκικό ζυγό.

Tο σημαντικότερο όμως και ιερό μοναστήρι όλων των Μυτιληνιών είναι η μονή των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μανταμάδο. Πλήθος πιστών συρρέουν στις 8 Νοεμβρίου στο Μανταμάδο, πολλοί από αυτούς καλύπτοντας την απόσταση των 38 χιλιομέτρων από το κέντρο της Μυτιλήνης με τα πόδια για χάρη των αγίων. Αποτελεί ,επίσης, τον προστάτη των ιπτάμενων της Πολεμικής αεροπορίας.

Μήπως ήρθε λοιπόν, η στιγμή να ζήσεις την εμπειρία της Λέσβου;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου