Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Αστυπάλαια, η πεταλούδα του Αιγαίου.

Εάν ψάχνεις ένα μέρος με πανέμορφες παραλίες αλλά όχι και τόσο οργανωμένες,  με πολύ ωραίο φαγητό αλλά όχι πολύ ακριβό, με νυχτερινή ζωή αλλά όχι τόσο έντονη, να ηρεμήσεις να χαλαρώσεις αλλά όχι να βαρεθείς , να σου μείνει αξέχαστο και να θες να ξαναπάς, τότε η επιλογή είναι μία, Αστυπάλαια. 




Η Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά είναι προσβάσιμη είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς. Αν και διοικητικά ανήκει στα Δωδεκάνησα, γεωγραφικά και πολιτισμικά στέκει ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.  Οι ακτές της Αστυπάλαιας είναι βραχώδεις, με όρμους και παραλίες. Μια μικρή λωρίδα γης περίπου 100 μέτρων, το Στενό, χωρίζει το νησί σε δύο τμήματα το μέσα και το έξω νησί. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Αστυπάλαια ή Χώρα. Εκτός από τη Χώρα  υπάρχει ένα ακόμη χωριό που ονομάζεται Ανάληψη (παλιά ονομασία Μαλτεζάνα) και απέχει δέκα χλμ. Τους καλοκαιρινούς μήνες κατοικείται και το Λιβάδι, παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη Χώρα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Στο νησί υπάρχουν αρκετές παραλίες (περίπου 20) και δύσκολα κάποιος δε θα μείνει ευχαριστημένος. Κάποιες από αυτές είναι προσβάσιμες  μόνο μέσω καραβιού (διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές από τον Πέρα Γιαλό) ενώ οι περισσότερες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο απλά χρειάζεται υπομονή σε κάποιες περιπτώσεις διότι η πρόσβαση είναι μέσω χωματόδρομου. Το σίγουρο είναι ότι θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω. Επίσης, μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα καθώς  αρκετές από αυτές δεν είναι οργανωμένες. Από όλες τις παραλίες , τις παρακάτω οχτώ πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε.

Παραλία Λιβάδι






Παραλία Τζανάκι
Μπλε Λιμανάκι
Καμινάκια

Παραλία Πλάκες

Παραλία Βάτσες

Παραλία Κουτσομύτης
Νησάκι Κούνουπες






























































































ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ 

Το κάστρο, σήμα κατατεθέν της Αστυπάλαιας, μέχρι τον 19ο αιώνα αποτελούσε τον μοναδικό οικισμό του νησιού. Την σημερινή μορφή του την πήρε το 1413 με την ανακατασκευή του Τζιοβάνι IV Κουϊρίνι.


Οι ανεμόμυλοι. Οι περισσότεροι έχουν συντηρηθεί πρόσφατα. Στην καλύτερη κατάσταση βρίσκονται 4-5 από αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούνται και σήμερα. Ο ένας είναι και το γραφείο του Δήμου για πληροφορίες σχετικά με το νησί, ενώ ένας ακόμη χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις/εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του festival της Αστυπάλαιας.


Το Κάστρο του Άγιου Ιωάννη στη Νοτιοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας απέναντι από το ομώνυμο μοναστήρι τοποθετείται χρονικά στα βυζαντινά χρόνια. Η ανέγερσή του συμπίπτει χρονικά µε την περίοδο της πειρατείας στο Αιγαίο πέλαγος. Η κατασκευή του και η θέση του έγινε ως οχύρωμα για την προστασία των κατοίκων από τις επιδρομές.



ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Εκτός από αυτές που συνδέονται άμεσα με τη θάλασσα (καταδύσεις, ψαροντούφεκο, θαλάσσια σπορ), το νησί προσφέρεται και για μία σειρά δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη φύση. Η Αστυπάλαια έχει το δικό της πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο, το δικό της δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών και δύο σπήλαια χαρτογραφημένα και φωτογραφημένα.


Μέσα σε αυτές τις λίγες γραμμές προσπαθήσαμε να σας παρουσιάσουμε κάποιους από τους λόγους που μας έκαναν να αγαπήσουμε αυτό το νησί. Πιθανόν να μας έχουν ξεφύγει κάποια πράγματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μία μόνο επίσκεψη δεν αρκεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου