Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Δέκα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη, λεγόμενη και συμπρωτεύουσα, είναι η δεύτερη σε πληθυσμό και έκταση πόλη της Ελλάδας. Ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο και ως μια ακμάζουσα ελληνιστική πόλη μέχρι την οθωμανική κυριαρχία αξιοποιεί την στρατηγική της θέση. Από το 1912, με τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων και την ενσωμάτωση της περιοχής στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας. Επισκεπτόμενοι τη Θεσσαλονίκη σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τα εξής 10 σημεία της πόλης:

1.    Λευκός Πύργος



Ο Λευκός Πύργος  κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πιθανόν χτίστηκε το 1450 μ.Χ. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο.
Θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ένα από τα πιο γνωστά «σύμβολα» πόλεων στην Ελλάδα. Η σημερινή μορφή του πύργου αντικατέστησε βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο .

2.    Πλατεία Αριστοτέλους


H Πλατεία Αριστοτέλους είναι η πιο φημισμένη πλατεία της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην αρχή της οδού Αριστοτέλους στη θάλασσα, στην καρδιά της πόλης. Αποτελεί το δημοφιλέστερο σημείο για τουρίστες και ντόπιους και υπάρχουν πολλές καφετέριες, εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία που κοσμούν το φημισμένο αυτό μέρος. Η πλατεία σχεδιάστηκε το 1917 από τον Ερνέστ Εμπράρ και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 1950. Πρόσφατα η πλατεία Αριστοτέλους έγινε διεθνώς γνωστή καθώς συμπεριλήφθηκε στα πλαίσια διαφήμισης γνωστής βότκα.
       
3.    Διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης 


Η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ελλάδος. Έλαβε χώρα πρώτη φόρα το 1926 και από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Έχει έκταση 180.000 τ.μ. και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις ποικίλου περιεχομένου που προσελκύουν το ενδιαφέρον των τουριστών.

4.    Ροτόντα Θεσσαλονίκης
 


Η ροτόντα Θεσσαλονίκης αδιαμφισβήτητα αποτελεί πόλο έλξης και προκαλεί εντυπωσιασμό στον επισκέπτη της πόλης. Είναι ιδιαίτερα χτισμένος ναός, ο οποίος προοριζόταν για μαυσωλείο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλερίου. Επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σαν μαυσωλείο, μετατράπηκε σε χριστιανικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ανήκει πλέον στα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της συμπρωτεύουσας και έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

5.    Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης

Το αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1912 και μετεγκαταστάθηκε στο σημερινό κτήριο το 1962. Τα εκθέματα που φιλοξενεί  προέρχονται από την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι οι θησαυροί της Βεργίνας που προήλθαν από τις ανασκαφές των Βασιλικών Τάφων τη δεκαετία του 1970. Από το 2001 το συγκεκριμένο Μουσείο κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

6.    Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης

Αποτελώντας τον προστάτη των κατοίκων της συμπρωτεύουσας ο ναός του Αγίου Δημητρίου, χτίστηκε σύμφωνα με ιστορικά αρχεία γύρω στο 628-634 μ.Χ. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με κάποιες πηγές χτίστηκε επάνω από ένα Ρωμαϊκό λουτρό στο οποίο μαρτύρησε ο Άγιος το 303 μΧ. Στο ναό του αγίου Δημητρίου διασώζονται ελάχιστα ψηφιδωτά γιατί τα πιο πολλά καταστράφηκαν στην πυρκαγιά του 1917. Τα πιο πολλά από αυτά απεικονίζουν τον Άγιο αλλά και άλλα πρόσωπα, όπως τον Άγιο Σέργιο σε στάση προσευχής. Περίφημη είναι η τοιχογραφία που απεικονίζει τον Ιουστινιανό τον Α΄ και την ακολουθία του και βρίσκεται στο νότιο τοίχο. Στην πρώτη δυτική τετράγωνη κολόνα βρίσκουμε άλλη μια τοιχογραφία με τον αρχιεπίσκοπο της Θεσσαλονίκης Γρηγόριο τον Παλαμά και με τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνό, που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα.

7.    Η αψίδα του Γαλερίου
 
Από  τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης είναι η αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως Καμάρα. Είναι από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης των επισκεπτών και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην Εγνατία οδό και σε μικρή απόσταση από τη Ροτόντα. Χτίστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. και κατασκευάστηκε για να τιμηθεί ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γαλέριος, όταν αυτός επέστρεψε νικητής στην πόλη (περί το 306 μ.Χ.) μετά από πολέμους του κατά των Περσών.

8.    Πολεμικό μουσείο Θεσσαλονίκης


Το πολεμικό μουσείο εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου του 2000. Μέσα σε αυτό παρουσιάζονται οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 και διάφορες μάχες στην Κρήτη, τη Μακεδονία, την κατοχή και την Αντίσταση. Στα εκθέματα υπάρχουν επίσης και στολές, όπλα εποχής και πολλοί πίνακες ζωγραφικής. Το μουσείο αυτό βρίσκεται κοντά στο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

9.    Επταπύργιο ή Γεντί Κουλέ

 
Το φρούριο του επταπυργίου βρίσκεται στο Βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης. Αποτελείται από δύο μέρη. Από τα νεότερα κτίσματα των φυλακών και το Βυζαντινό φρούριο το οποίο χαρακτηρίζουν δέκα πύργοι. Το 1890 χρησιμοποιήθηκε ως ανδρικές, γυναικείες και στρατιωτικές φυλακές.

10.     Παραλία Θεσσαλονίκης


Πολλές φορές μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις για το λόγο αυτό δείτε την παραπάνω εικόνα για να πείτε θέλω ταξίδι τώρα!!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου