Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Φολέγανδρος, διαχρονικά ελκυστική!

Νησί της ειρήνης ονομάζουν τη Φολέγανδρο και όχι άδικα, καθώς σε αυτόν τον μικρό «βράχο» στη μέση του Αιγαίου μπορεί να βρει κανείς έναν παράδεισο με έντονο κυκλαδίτικο χρώμα, ιδανικό για χαλάρωση και ρομαντική ατμόσφαιρα.  Η Φολέγανδρος που διαφορετικά ονομάζεται Πολύκαντρος ή Πολύκανδρος, είναι ένα νησί κατοικημένο από την προϊστορική εποχή (3000 π.Χ.), γνωστό για το πετρώδες έδαφός του και λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τον υιό του Μίνωα, Φολέγανδρο.



Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα ή Φολέγανδρος, η οποία είναι χτισμένη σε ύψωμα ώστε να προστατεύεται από επιθέσεις κατά το παρελθόν.  Στην Χώρα, υπάρχουν τρεις εσωτερικές πλατείες με δέντρα που ενώνονται μεταξύ τους με γραφικά και πλακόστρωτα δρομάκια. Κεντρικότερη εξ αυτών είναι η πλατεία Κονταρίνη στην οποία θα συναντήσετε αρκετά μαγαζάκια και ταβέρνες, μπαράκια και καφέ αλλά και τα ονομαστά πεζούλια που το βράδυ γεμίζουν από κόσμο που πίνει το ποτό του.  Επειδή δεν θα μπορέσετε να μπείτε με κάποιο όχημα στη Χώρα, καθώς είναι κλειστή για αυτοκίνητα και μηχανές, θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε αυτά τα κυκλαδίτικα δρομάκια κάτω από μπουκαμβίλιες και ιβίσκους και να απολαύσετε το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα της Φολεγάνδρου.  Κατά τη διάρκεια του περιπάτου σας, θα συναντήσετε το Κάστρο.  Ένα πραγματικό κάστρο που δημιουργεί ένα μικρό χωριό μέσα στη Χώρα, κατασκευασμένο από τους Ενετούς το 1210, το οποίο θα σας ταξιδέψει πίσω στον Μεσαίωνα.




Άλλοι μεγάλοι οικισμοί εκτός από την Χώρα, είναι η Άνω Μεριά, η οποία είναι και το πιο παραδοσιακό χωριό, ο Πετούσης και ο Καραβοστάσης που αποτελεί και το λιμάνι του νησιού.  Η επικοινωνία των οικισμών αυτών εξυπηρετείται από τα τοπικά λεωφορεία τα οποία έχουν τακτικά δρομολόγια (η αφετηρία τους βρίσκεται στη Χώρα) ενώ για τα πιο απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα σημεία του νησιού υπάρχουν καραβάκια και καΐκια που μπορούν να σας μεταφέρουν εκεί ή να κάνουν τον γύρο του νησιού.


Το κύριο χαρακτηριστικό της Φολεγάνδρου είναι ότι πρόκειται για ένα ορεινό και πετρώδες νησί με απότομες ακτές.  Όμως οι λίγες παραλίες που διαθέτει θα σας δώσουν την ευκαιρία να απολαύσετε τα καταγάλανα και καθαρά νερά, την άμμο και το βότσαλο σε μικρούς κολπίσκους, κάτω από τον υπέροχο ελληνικό ήλιο.  Οι παραλίες που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε είναι στα νοτιοδυτικά του νησιού το Λιβάδι, το Αμπέλι, το Δένδρο και το Αυλάκι, στο νότιο μέρος του θα βρείτε το Λατινάκι και το Κάτεργο, στο βόρειο μέρος αξίζει η παραλία του Αη Γιώργη, ο Λυγαριάς και το Σερφιώτικο ενώ δίπλα στον όρμο της Αγκάλης θα βρείτε τις παραλίες Φυρά, Άγιος Νικόλας, Καραβοστάσης και Βάρδια.  Για να προσεγγίσετε τις περισσότερες ακρογιαλιές θα χρειαστεί είτε να περπατήσετε αρκετά είτε να πάρετε καραβάκι, οπότε μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας δροσερό νερό.

Κάτεργο
Βάρδια
Αη Νικόλας

Αναπόσπαστο κομμάτι της ομορφιάς του νησιού και του κυκλαδίτικου τοπίου αποτελούν οι δεκάδες εκκλησίες και εξωκλήσια με πιο γνωστή την εκκλησία της Παναγίας.  Η εκκλησία αυτή είναι χτισμένη στο βουνό, δίπλα στη Χώρα και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο με πόδια.  Ίσως η διαδρομή να είναι λίγο κουραστική, όμως μόλις ανεβείτε σε αυτό το ψηλό σημείο θα αποζημιωθείτε σίγουρα από την καταπληκτική θέα.   Ένα άλλο χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι ατελείωτες «ξερολιθιές».  Οι «ξερολιθιές» είναι τοιχία   κατασκευασμένα από τους κατοίκους του νησιού, οι οποίες δημιουργούν κλιμακωτές βαθμίδες στις πλαγιές των βουνών με σκοπό να δημιουργήσουν επίπεδα και να προστατεύσουν τις καλλιέργειες των σιτηρών.  Όσο για την προστασία των οπωροφόρων από τους έντονους ανέμους, μόνο στη Φολέγανδρο θα συναντήσετε τα κυκλικά τοιχία ανά δέντρο. 


Εκτός από την υπέροχη θέα και τις ρομαντικές βόλτες, στη Φολέγανδρο θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε  μοναδικές γεύσεις.  Μην παραλείψετε να δοκιμάστε τα παραδοσιακά ματσάτα, τα οποία είναι χειροποίητα μακαρόνια που συνοδεύονται με κρέας κοκκινιστό και την καρπουζένια, ένα τοπικό γλυκό από καρπούζι, μέλι και σουσάμι ψημένο στον φούρνο.  Ακόμα μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά τυριά που παράγει το νησί, όπως το σουρωτό, ένα φρέσκο αιγοπρόβιο τυρί και το ξινότυρο, καθώς η τοπική τυροκομία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη.

Αν θέλετε, λοιπόν, να βρεθείτε σε έναν τόπο παραδεισένιο, που να συνδυάζει άγρια ομορφιά και γαλήνη, που να έχει απότομους βράχους και αμμουδερούς κόλπους και να προσφέρει την ξεκούραση και τη διασκέδαση σε απόλυτη ισορροπία, ταξιδέψτε μέχρι τη Φολέγανδρο και γεμίστε την ψυχή και το μυαλό σας από υπέροχες εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου