Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Ικαρία: Χόρεψε και δώστου πέρα...


Η Ικαρία είναι νησί του ανατολικού Αιγαίου και συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά και αεροπορικώς με το διεθνή αερολιμένα Αθηνών , Ελ. Βενιζέλος. Πρωτεύουσα είναι ο Αγ. Κήρυκος ενώ μαζί με τον Εύδηλο αποτελούν τα λιμάνια του νησιού. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση της ονομασίας με επικρατέστερη αυτήν από την ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν, το νησί πήρε το όνομα του από το μύθο του Ικάρου που με το θάνατο του έδωσε το όνομα του στο Ικάριο πέλαγος.


Η ιστορία της ξεκινάει περίπου από το 7000 π.χ. , όταν εγκαταστάθηκαν Νεολιθικοί προ των Ελλήνων κάτοικοι που οι μετέπειτα Έλληνες αποκαλούσαν Πελασγούς. Το 750 π.X. Έλληνες από τη Μίλητο αποίκισαν την Ικαρία, ιδρύοντας εγκαταστάσεις στην περιοχή της Οινόης (σημερινή ονομασία Κάμπος ) για την παραγωγή κρασιού. Τον 14 αιώνα μ.X. αποτέλεσε κομμάτι της Γενοβέζικης αυτοκρατορίας ενώ το 1521 ενσωματώθηκε στη Οθωμανική αυτοκρατορία. Το 1827 αποσπάστηκε από την Οθωμανική αλλά αναγκάστηκε να αποδεχθεί Τουρκική διοίκηση κάποια χρόνια αργότερα και παρέμεινε κομμάτι της μέχρι της 17 Ιουλίου 1912 (Ικαριακή Επανάσταση).  Λόγω των Βαλκανικών πολέμων, η Ικαρία αδυνατούσε να συνδεθεί με την Ελλάδα μέχρι το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Για πέντε μήνες παρέμεινε ανεξάρτητη πολιτεία , με δικές της ένοπλες δυνάμεις, σφραγίδες, ύμνο και το όνομα ‘Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας’. Η πρώτη σημαία της Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας ήτανε μπλε  με ένα λευκό σταυρό στη μέση. Τέλος, από το 1945 έως το 1949 χρησιμοποιήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση ως τόπος εξορίας για περίπου 13000 κομμουνιστές. 



ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ
 Χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής είναι οι αργοί ρυθμοί των κατοίκων στην καθημερινότητα τους. Αυτό συναντάται σε πολλές περιοχές, από τα καφενεία του Αγ. Κηρύκου μέχρι τα ορεινά χωριά των Ραχών που ανοίγουν τα μαγαζιά λίγο μετά τη δύση του ηλίου. Επιπλέον, οι κάτοικοι της έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα και το 5ο παγκοσμίως.

Ιδιαίτερη θέση στην κουλτούρα των ντόπιων έχουν τα παραδοσιακά πανηγύρια καθώς είναι αρκετά διαδεδομένα και συχνά (ιδιαίτερα τον Αύγουστο). Διοργανώνονται από τους πολιτιστικούς συλλόγους με εθελοντική εργασία των μελών τους.  Τα πιο γνωστά είναι της Αγίας Μαρίνας (ημέρα απελευθέρωσης του νησιού ) και του Δεκαπενταύγουστου (ξεκινάει το πρωί μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ). Επίσης , πολύ καλό πανηγύρι είναι της Προεσπέρας. Το μενού περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο κατσίκι (ιδιαίτερα διαδεδομένο) και κρασί. Μόλις το βιολί αρχίσει να παίζει το Ικαριώτικο σχεδόν όλοι συρρέουν στο κέντρο για να χορέψουν. Έπειτα ακολουθεί ένα διάλειμμα παίζοντας βαλς προκειμένου να ξεκουραστεί ο κόσμος και ξανά πάλι τα ίδιο μέχρι το πρωί. Το εντυπωσιακό είναι ότι η πλειονότητα είναι νέοι από 20 έως 30 χρονών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι λίγο αλλά και αρκετά μεγαλύτεροι δε συμμετέχουν. Αρκετά πανηγύρια είναι απομακρυσμένα και χρειάζεται μεταφορικό μέσο , κυρίως αυτό του Δεκαπενταύγουστου το οποίο είναι μέσα στο δάσος και περίπου μία ώρα από τον Αρμενιστή. Αν δεν έχετε μεταφορικό μέσο δε χρειάζεται να ανησυχείτε καθώς μπορείτε πολύ απλά να σηκώσετε το χέρι και να κάνετε οτοστόπ ( πιο διαδεδομένη μορφή μετακίνησης) και σίγουρα κάποιος θα σταματήσει (αρκεί να έχει χώρο). Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεκινάνε με τα πόδια μέχρι να σταθούν τυχεροί. Αν παρ΄ όλα αυτά είστε άτυχοι, έχετε μαζί σας έναν υπνόσακο. Δεν ξέρετε πότε θα σας χρειαστεί και σίγουρα δε θα είστε ο μόνος. 



ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Από τις παραλίες του νησιού, τρείς πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε.

1) ΜΕΣΑΚΤΗ

Αμμώδεις παραλία στην Βόρεια πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Γιαλισκάρι. Πρόκειται για την πιο γνωστή παραλία του νησιού και είναι οργανωμένη (ξαπλώστρες, καντίνες). Για του λάτρεις των θαλάσσιων σπορ λειτουργεί σχολή surf καθώς τα μεγάλα κύματα την καθιστούν ιδανική. Χρειάζεται όμως προσοχή λόγω των ισχυρών υπόγειων ρευμάτων. Επίσης, κάθε Αύγουστο λαμβάνει χώρα τουρνουά beach volley. Τέλος, λόγω της δημοτικότητας και της μεγάλης έκτασης της αποτελεί επιλογή πολλών ατόμων που κάνουν ελεύθερη κατασκήνωση.


2) ΝΑΣ
Είναι παραλία με βότσαλα και άμμο, απέχει 6 χλμ από το χωριό Αρμενιστής και σε αυτήν καταλήγει ο ποταμός Χάλαρης. Η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω ενός μονοπατιού (σκαλοπάτια). Δεν είναι οργανωμένη, οπότε χρειάζεται να έχετε προμήθειες μαζί σας ή μπορείτε να αγοράσετε από τα μαγαζιά που υπάρχουν στην αρχή του μονοπατιού. Είναι δημοφιλής προορισμός για ελεύθερη κατασκήνωση και επιπλέον επιτρέπεται ο γυμνισμός.  Στην μία πλευρά της παραλίας βρίσκονται τα ερείπια ενός ναού που χτίστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα προς τιμή της θεάς  Άρτεμης. Ο ναός ήταν σε καλή κατάσταση μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα όταν λεηλατήθηκε από τους κατοίκους του Χριστού Ραχών προκειμένου να φτιάξουν την εκκλησία στο χωριό τους. Τέλος, αξίζει να καθίσετε για φαγητό στα ταβερνάκια που είναι στην αρχή του μονοπατιού καθώς πέρα από τα πεντανόστιμα φαγητά, έχει και το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα στο νησί.


3) ΣΕΫΧΕΛΛΕΣ
Είναι παραλία με βότσαλα, βρίσκεται μέσα σε ένα όρμο κοντά στο χωριό Μαγγανίτης. Ίσως η πιο ωραία παραλία στο νησί. Η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω ενός μονοπατιού μέτριας δυσκολίας το οποίο γίνεται πιο δύσκολο στο τέλος. Η πανέμορφη αυτή παραλία θα σας αποζημιώσει για την όποια κούραση. Δεν είναι οργανωμένη οπότε πρέπει να έχετε προμήθειες μαζί σας (κυρίως νερό).


ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αποτελεί μία από τις βασικότερες μορφές τουρισμού. Οι ιαματικές πηγές της Ικαρίας θεωρούνται από τις πλέον ραδιενεργές του κόσμου. Υπάρχουν οκτώ (8) θερμοπηγές που αναβλύζουν σε διάφορα σημεία του νησιού. Από αυτές οι πηγές Θερμό και Χλιό - Θερμό βρίσκονται δυτικά του Αγίου Κηρύκου και σε απόσταση 2.500 μ. και 1.800 μ. αντίστοιχα στην περιοχή Λευκάδας. Η Πηγή Ασκληπιού βρίσκεται σε μικρή απόσταση ανατολικά του Επαρχείου μέσα στην πόλη του Αγ. Κηρύκου. Πέντε πηγές του Σπηλαίου του Παμφίλη, του Κράτσα, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος βρίσκονται στην περιοχή των Θερμών. Στην Β.Α. ακτή του νησιού βρίσκεται η πηγή της Αγίας Κυριακής. Στην περιοχή του Ξυλοσύρτη αναβλύζει μια άλλη πηγή 10μ. από την θάλασσα με την ονομασία "Αθάνατο Νερό".



ΜΝΗΜΕΙΑ - ΜΟΥΣΕΙΑ
  • Το Ταυροπόλιον (Νας).  Αρχαία πόλη που κατοικούσαν οι Ναϊάδες. Στην αρχαιότητα υπήρχε ένα από τα πιο φημισμένα Ιερά, αφιερωμένοι στην Ταυρόπολο Αρτέμιδα. Από το αρχαίο λιμάνι σώζεται σήμερα η προκυμαία και το δάπεδο του Ιερού.
  • Οινόη. Αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Ονομάζονταν και Διονυσιάδα. Σώζονται ίχνη από το τείχος που περιέκλειε την πόλη, καθώς και το ερειπωμένο οίκημα της Βυζαντινής περιόδου. Τα ευρήματα ευρίσκονται στην σημερινή περιοχή Κάμπος.
  • Δράκανο. Αρχαία πόλη που θεωρείται και πατρίδα του Διόνυσου. Βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι στο ανατολικότερο σημείο του νησιού. Σήμερα σώζονται ερείπια του αρχαίου κάστρου και πάνω σε ύψωμα ο Πύργος του Δράκανου, κυκλικό οικοδόμημα Αλεξανδρινής εποχής, 4ου π.Χ. αιώνα.
  • Λαογραφικό - Ιστορικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου.  Στο Μουσείο υπάρχουν πολλά αρχαία ευρήματα, αγγεία, στήλες, λίθινα και χάλκινα εργαλεία, αμφορείς που βρέθηκαν σε βυθούς της θάλασσας κ.ά.
  • Μουσείο Κάμπου.  Υπάρχουν αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα από τα ερείπια της αρχαίας Οινόης, όπως συλλογές από εργαλεία νεολιθικής εποχής, αγγεία όλων των εποχών της αρχαιότητας, πήλινα ειδώλια, ανάγλυφα επιτύμβια, νομίσματα κ.ά
Αν θέλετε να ξεφύγετε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας , να χαλαρώσετε και να μην κοιτάτε συνέχεια την ώρα τότε η Ικαρία είναι ένας καλός προορισμός.  Αν επιπλέον σας αρέσουν τα πανηγύρια, ο χορός (και να μην ξέρετε τον Ικαριώτικο θα τον μάθετε σίγουρα), η απλότητα και θέλετε να χάσετε την αίσθηση του χρόνου τότε η Ικαρία είναι ο ιδανικός προορισμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου